GentVerrijkt
Prentbriefkaarten
Log in
Handleiding

Handleiding

Handleiding project Prentbriefkaarten
Op deze pagina vind je de uitleg over hoe je de collectie prentbriefkaarten van Archief Gent kan verrijken. Aan de hand van afbeeldingen tonen we je hoe je kan beginnen met bijdragen en welke informatie wij aan jullie vragen om te verrijken.

Fases van het bijdragen

  • Stap 0: Registreren en inloggen op Madoc
  • Stap 1: Prentbriefkaart selecteren
  • Stap 2: Verrijken van de prentbriefkaarten
  • Stap 3: Bijdrage indienen

STAP 0: Registreren en inloggen op Madoc

Voor je kan beginnen met het bijdragen aan het prentbriefkaartenproject van Gent Verrijkt, moet je registreren/inloggen op Madoc en de gebruiksvoorwaarden accepteren. 

STAP 1: Prentbriefkaart selecteren

Wanneer je geregistreerd/ingelogd bent kom je op de startpagina van het project terecht. Hier zie je uitleg over het project. Als je naar beneden scrolt zie je ook al meteen enkele knoppen.  

Druk je eerst op de knop 'Collectie prentbriefkaarten', dan kan je zelf kiezen welke prentbriefkaart je wilt verrijken.  

Een andere optie is om op de blauwe knop 'Start bijdrage' te klikken. Dan begin je meteen met het verrijken van een prentbriefkaart die willekeurig aan jou wordt toegewezen. 

Indien je eerst op 'Collectie prentbriefkaarten' klikt, kom je op een aparte pagina. Klik hier op de knop 'Zoek in deze collectie' om in de collectie te zoeken naar een prentbriefkaart die jij leuk vindt om te verrijken. 

Het zoeken in de collectie kan door sleutelwoorden in de zoekbalk in te geven, maar je kan ook gaan filteren op maker en datering.  

Wanneer je een prentbriefkaart ziet die je interesseert en zou willen verrijken, klik je hierop. Nu ben je op de algemene pagina van deze specifieke prentbriefkaart. Hier zie je de voor- en keerzijde van de prentbriefkaart maar ook de metadata die het archief al over de prentbriefkaart heeft. Om te beginnen met bijdragen klik je op de blauwe knop 'Start bijdrage' die onder de titel van de prentbriefkaart staat. 

Nu je gekozen hebt welke prentbriefkaart je gaat verrijken kan je beginnen. Tijdens het verrijken kan je de voor- en keerzijde van de prentbriefkaart apart bekijken. Ook van de aparte zijdes van de prentbriefkaart kan je de metadata zien. Dit kan je door op de knop met de 'i' in het rondje te klikken. 

Tijdens het verrijken van de prentbriefkaart kan je ook voor jezelf persoonlijke notities nemen. Deze notities zijn enkel voor jou zichtbaar en dus niet voor de andere bijdragers. Persoonlijke notities kan je nemen door op de knop met het slotje te klikken. 

STAP 2: Verrijken van de prentbriefkaarten

Type beeld

Hier kan je aanduiden of het beeld dat je op de prentbriefkaart ziet een foto, een tekening of een tekening en tekst is. Dit doe je aan de hand van een dropdown. Om de opties te bekijken klik je op het pijltje dat naast de balk met 'Selecteer een optie' staat.

Inhoud beeld

Hier kan je aanduiden wat je op het beeld van de prentbriefkaart ziet. Dit doe je aan de hand van een dropdown.  Om de opties te bekijken klik je op het pijltje dat naast de balk met 'Selecteer een optie' staat. 

Gentse plaats

Hier kan je aanduiden welke plaats in Gent je op de prentbriefkaart ziet. Dit doe je aan de hand van een dropdown. Je kan de naam van de plaats die je zoekt typen, waardoor je die meteen krijgt in de lijst. Je kan verschillende Gentse plaatsen toevoegen aan dit veld. Dit doe je door op de lichtblauwe knop 'Nog een Gentse plaats toevoegen' te klikken. 

Ontbrekende plaats

Hier kan je een plaats die je herkent op de prentbriefkaart, maar niet in de lijst met Gentse plaatsen terugvindt benoemen. Je kan verschillende ontbrekende plaatsen toevoegen. Dit doe je door op de lichtblauwe knop 'Nog een Ontbrekende plaats? toevoegen' te klikken.

Kleur

Hier kan je aanduiden of de prentbriefkaart die je aan het verrijken bent in kleur, zwart-wit of ingekleurd is. Dit doe je aan de hand van een dropdown.  Om de opties te bekijken klik je op het pijltje dat naast de balk met 'Selecteer een optie' staat. 

Postzegel

Hier kan je aanduiden of er al dan niet een postzegel aanwezig is op de prentbriefkaart. Dit doe je aan de hand van een checkbox. 

Locatie legende

Hier kan je aanduiden of er al dan niet een legende (plaatsaanduiding) aanwezig is op de prentbriefkaart. Indien er een is kan je aanduiden of deze zich op de voor- of keerzijde van de prentbriefkaart bevindt. Dit doe je aan de hand van een dropdown. Om de opties te bekijken klik je op het pijltje dat naast de balk met 'Selecteer een optie' staat.  

Taal legende

Hier kan je de taal van de legende aanduiden indien die er is. Dit doe je aan de hand van een dropdown.  Om de opties te bekijken klik je op het pijltje dat naast de balk met 'Selecteer een optie' staat.  

Indeling voorzijde 

Hier kan je aanduiden of de voorzijde van de prentbriefkaart één afbeelding heeft die zich over de hele oppervlakte strekt, of dat er op de voorzijde meerdere meerdere beelden te zien zijn. Dit doe je aan de hand van een dropdown.  Om de opties te bekijken klik je op het pijltje dat naast de balk met 'Selecteer een optie' staat. 

Indeling keerzijde 

Hier kan je aanduiden of de keerzijde van de prentbriefkaart is ingedeeld met een scheidingslijn of niet. Wanneer een scheiding gevormd is door tekst, en niet door een lijn, telt dit ook als indeling met scheidingslijn. Dit doe je aan de hand van een dropdown. Om de opties te bekijken klik je op het pijltje dat naast de balk met 'Selecteer een optie' staat. 

Handgeschreven boodschap

Hier kan je aanduiden of er een handgeschreven boodschap op de prentbriefkaart staat. Dit doe je door in de checkbox de optie 'Ja' indien er wel een handgeschreven boodschap is, of 'Nee' indien er geen handgeschreven boodschap is aan te duiden. 

Kartelrand 

Hier kan je aanduiden of de prentbriefkaart al dan niet een kartelrand heeft. Dit doe je aan de hand van een checkbox. 

Stempel SCMS

Hier kan je aanduiden of de prentbriefkaart al dan niet een stempel heeft van de  Stedelijke Commissie der Monumenten en Stadsgezichten (SCMS). Dit doe je aan de hand van een checkbox. 

Stempel Bibliotheca Gandavensis

Hier kan je aanduiden of de prentbriefkaart al dan niet een stempel heeft van de Bibliotheca Gandavensis. Dit doe je aan de hand van een checkbox. 

Op onderstaande afbeelding zie je in de rechterbovenhoek een rode ronde stempel staan. In de stempel staat 'Bibliotheca Gandavensis' geschreven. Dit is dus een voorbeeld van zulke stempels. Indien je tijdens je bijdrage zo'n stempel herkent, duidt je dit aan in het veld.

STAP 3: Bijdrage indienen

Indienen

Nu je klaar bent met de prentbriefkaart te verrijken klik je rechtsonder op de blauwe knop 'indienen'

Wanneer je dit hebt gedaan kan je kiezen of je bijdrage indient voor revisie, of dat je je bijdrage wil opslaan om later nog aan verder te werken.

Indien je kiest bij het indienen om je bijdrage op te slaan voor later, kan je hier dus op een ander moment nog verder aan werken. 

Wanneer je wilt verder werken waar je gestopt bent, kan je rechtsboven op 'Mijn startpagina' klikken. Dan kom je automatisch op een overzicht van het project en jouw profiel. Als je naar je bijdrages wilt gaan klik je op de grijze knop 'Bijdragen'. Nu krijg je te zien welke bijdragen je al hebt ingediend, en met welke je nog bezig bent. Zo kan je dus ook verder werken aan je lopende bijdrages. 

Nu je bijdrage ingediend is, kan je verder met het verrijken van een nieuwe prentbriefkaart. Dit doe je door na het indienen terug naar de projectpagina te gaan en opnieuw op 'Start bijdrage' te klikken indien je een willekeurige prentbriefkaart wil verrijken, of door opnieuw te gaan zoeken in de collectie via de knop 'Collectie prentbriefkaarten'.